close
24a

Det här magiskt goda receptet är hämtat från Elsa Billgrens blogg, som i sin tur har inspirerats av Rosendals trädgårdars citron och vallmokaka. Kakan är helt magisk. En av de godaste jag någonsin bakat. Syrlig, saftig och inte för söt. Jättegod att ha jordgubbar till och en kopp te med honung.

Ingredienser: 

200 g ekologiskt smör, rumstempererat + lite till formen
3 1/4 dl mjöl + lite till formen
2 1/4 dl socker
3 ekologiska ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 msk blå vallmofrön
2 msk rivet citronskal
1/4 dl grädde
85 g riacottaost

Sockerlag:

Saften från 1 citron
1 dl vatten
1/2 dl socker

Börja med att sätta ugnen på 175°C och sen vispa smör och socker poröst. Kläck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt. Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal.

Häll i ricottan och grädden och vispa sen igenom allt en sista gång.

Smöra en avlång form och pudra tunt med mjöl. Vänd ner smeten.

Grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter och gör sockerlagen under tiden. Koka upp vattnet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt koka ner till hälften.

Häll sen sockerlagen över den heta, gyllenbruna kakan så blir den knaprig och syrlig på utsidan.

Vänd upp på galler och låt kakan svalna helt innan du skär upp.

Jag serverade kakan med resten av ricottan som jag blandade med socker och citronsaft, och så färska jordgubbar. Mmmmmums! 🙂

Hashtags citron- och vallmokakarecept
Angelica Hellgren

Författare Angelica Hellgren

Lämna en kommentar