close
AA9I4590

Den 16 januari fick jag äran att komma gå på Trenddagen. Stefan ”Trendstefan” Nilsson berättade om 2018 års stora trender inom design och inredning, väldans intressant. Hela eventet är ett föredrag av där Stefan sammanställer vad han sett på alla inredningsmässor. Vi fick en härlig frukost och dessutom en fin goodiebag med en skål från Cervera. Skall visa den ngn dag för er:)

Tänkte berätta lite kort om årets stora trendspaningar här:

The Westwood effect

Saker skall inte bara vara hållbara, utan skall även har ett starkt inslag av moral. “Me too”- rörelsen är ett klockrent exempel som definitivt kommer påverka 2018 års trender. Sen har vi andra exempel, Uber-chefen Kalanick fick avgå på grund av sexism exempelvis och det finns många andra exempel. Man skall ta ställning och vara aktiv. På kläder kommer vi se slagord, grafiska svartvita mönster och signalfärgen rött.

Cmyk Smack

Hälsa är i fokus under 2018 och där spelar olika färger roll i vår lifestyle. Vi sammankopplar hälsa med färg. Den dominanta färgskalan för den färgintresserade 2018 går åt snäppet mörkare pasteller. Gult som är mörkare, men inte lika mörk som senapsgult. Rosa som drar åt hallon osv.

Dusk

Detta är en rofull, minimalistisk trend med fokus på det imperfekta. Hantverksmässiga produkter med skavanker. Saker får gärna vara ärvda eller antika. Fler lantliga referenser kommer, exempelvis det stora grova köksbordet…Elsa Billgren är ett klockrent exempel på en bloggare som anammar denna trend. Återvunnen pappersmassa som material för nya produkter. Det kan vara möbler av inälvor eller textilier av malda tallbarr. Low-tech möter hi-tech och vi ser handens närvaro. Vi vill ha porslin med stänkmönster eller mattor med akvarellkänsla. Keramik med knottror och ojämnt glaserat. Keramikern och bloggaren Elin Lannsjö implementerar denna trend tycker jag. 

Saturday Sapori

Satori är den buddistiska benämningen för att vara nöjd. Man slutar jaga status och det materiella. Det materiella får mindre status och vår relation till hemmet förändras. Hemmen förväntas göra samma förändring som arbetsplatsen dvs co-working som nu blir co-living. Fokus blir på att dela saker, och mobila saker. Vita metaller, trä men framför allt grönt går som en röd tråd i hela färgskalan.

Baroque baby

Vi letar inspiration från det svulstiga. En stark motreaktion mot det minimalistiska och avskalade. Internationellt talar man om modet att våga tapetsera med ett 1600-talsmönster. Mod, historia och stora blomsteruppsättningar. Vilda blommor. Som till exempel i samarbetet mellan H&M och Erdem. Romantiska inredningar som en dagbädd under en prunkande pergola. Statyer tillsammans med japanska designade stolar. Romantiskt och vågat.

Delar av texten är hämtad från denna sida. Bilder hämtade här. 

Hashtags stora trenddagen 2018
Angelica Hellgren

Författare Angelica Hellgren

Lämna en kommentar