close
p0371p0p

Det finns några plus och minus här i Seoul som jag tänkte ta upp nu. Detta är ingen objektiv text utan är helt baserat på mina åsikter och från det jag upplevt av staden. Många människor som besökt Seoul är säkert av helt annan uppfattning, men jag vill iaf dela med mig av det som jag upplevt som positivt och negativt. 

Plus

Artighetens land. Man bockar åt professorn, bockar när man säger tack och har stor respekt för äldre. Man titulerar folk och frågar ofta om ålder för att veta hur man skall förhålla sig varandra. 

Det finns fräscha toaletter på nästan alla tunnelbanestationer

Det är säkert. Har aldrig sett bråk eller upplevt något obehagligt. Inga poliser har jag sett heller, imponerande att de har lyckats såpass med säkerheten. En anledning är att hela staden är övervakad. Det finns kameror överallt, jag är till och med övervakad i köket och i min korridor där jag bor. Själv bryr jag mig inte så mycket om det där, vad då jag har ingenting att dölja. Om ett samhälle blir säkrare på grund av övervakning så är jag för det 100%. Seoul är ett lysande exempel på att det funkar för här behöver jag inte gå omkring och oroa mig för att bli överfallen. 

Om någon sticker ut lite, stör på något sätt eller avviker från resten av massan så reser folk ragg. Såg två barn en gång spela boll på en tunnelbanestation och vips kom det flera okända män och kvinnor och sa till dem att “så beter man sig inte på en tunnelbana” det skall vara ordning och reda. Alla hjälps åt så reglerna följs och man tvekar inte att säga till om någon gör något olämpligt. Det finns en konsensus hur ett samhälle skall vara. 

Gott kött till rimliga priser och det är generellt billigt att äta ute. 

Om man gillar salsa har man kommit till rätt stad. Salsascenen i Seoul är en av de bästa i världen. 

Minus

Inga papperskorgar (!) Väldigt förvånad över detta. Staden är på vissa håll riktigt smutsig och i slutet av dagen kan man se sopberg lite varstans. 

Folk är generellt dåliga på engelska och vill knappt svara på tilltal i affärer osv. 

Servicen är en av de sämsta jag upplevt i världen, men jag kanske bara haft otur. Det finns ingen värme, inget välkomnande, aldrig det lilla extra. Man gör så lite som möjligt för kunden, iaf på caféer och inte allt för dyra restauranger. Vissa av de som jobbar sitter bakom disken med telefonen. För mig som är skolad i service är detta otroligt irriterande och jag blir ofta sur när jag är ute och skall äta eller dricka. 

Det är oerhört dyrt med frukt och grönt. En ask med blåbär kostar 80 kr (!) bara för att ge ett exempel. Jag undviker att köpa detta för jag blir helt enkelt ruinerad, och detta har resulterat i ett minimalt intag av viktiga vitaminer och mineraler. 

Av någon anledning är rött vin ofta alldeles för kallt (stått i kylen) och vitt vin alldeles för varmt. Om man är en vinkonnässör bör man undvika vin här. En gång var jag på en vinbar, fick inget vatten till vinet och inga nötter eller någonting och ändå kostade ett glas 150 SEK. Hallå!

Inte speciellt stort intresse för omvärlden. När Ban Ki Moon föreläste för oss i måndags, så sa han något som bekräftar min bild av Sydkorea. Om en nyhetssändning är 45 min lång så sänds det 40 min inhemska nyheter och 5 minuter av internationella nyheter, detta tyckte han var negativt. Man har alltså väldigt dålig koll på omvärlden och konsekvensen blir ju att man inte bryr sig. Allting i Korea är riktat mot de som talar koreanska och de som är koreaner. Prick all reklam har koreanska modeller till exempel. 

************

Men trots minus (som också alla städer har) kommer Korea alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag har skrattat mycket här, jag har träffat fantastiska människor och upplevt en väldigt intressant kultur. Jag har hundratals nya referenser och samtalsämnen och denna plats i Asien kommer för alltid finnas i mitt hjärta. 

Bild: Här

Hashtags plus och minusseoul
Angelica Hellgren

Författare Angelica Hellgren

Lämna en kommentar